Hlavní obsah

Vánoce byly pro obchodníky propadák

– Praha

Na zhruba čtyřprocentním prosincovém poklesu velkých obchodníků nezměnily nic ani Vánoce, které jsou pro prodejce tradičně nejsilnějším obdobím. Jak uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka, výjimku tvořily pouze řetězce, které v průběhu roku otevíraly nové prodejny. Těm obrat mírně vzrostl.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Maloobchodní tržby v listopadu klesly meziročně o 1,8 procenta a celkový propad nezastavil ani prosinec, který bývá pro obchodníky nejsilnějším měsícem.

Lidé s vánočními nákupy vyčkávali, nakupovali na poslední chvíli a značná část spotřebitelů své nákupy odložila až na povánoční výprodeje. Největší nárůst tak obchody zaznamenaly až ve dnech 21. až 23. prosince.

Podle prvních odhadů loni klesly maloobchodní tržby o dvě procenta. Na letošní rok ale obchodníci podle Juračky nahlížejí s optimismem a navzdory dalšímu zvýšení daní očekávají stabilizaci trhů a mírný nárůst tržeb.

Celosvětové maloobchodní tržby stouply loni o 5,6 procenta. Výsledky maloobchodu se ale v jednotlivých zemích dramaticky lišily. Pokles prodeje v některých zemích západní a východní Evropy byl široce kompenzován růstem maloobchodních trhů v Číně, Indii a Latinské Americe.

Anketa

Nakupovali jste o Vánocích méně než minulý rok?
ano, více jsem šetřil/a
70 %
ne, bylo to asi stejné
22,4 %
ne, nakupoval/a jsem víc
7,6 %
Celkem hlasovalo 12436 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám