Hlavní obsah

ČEZ přišel v Albánii o licenci na distribuci elektřiny, bude se bránit žalobou

Tirana/Praha

Albánský regulační úřad se rozhodl odebrat české společnosti ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Firma podle úřadu nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Podle ČEZ je postup albánských úřadů v rozporu s tamními zákony a společnost podá proti rozhodnutí formální protest. Zároveň ČEZ podnikne kroky k zahájení mezinárodní arbitráže, uvedla mluvčí Barbora Půlpánová.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

V prosinci albánská vláda firmu obvinila, že jí dluží miliardu dolarů (zhruba 19 miliard korun) za škody, které v zemi údajně způsobila.

Albánský regulátor zároveň s odebráním licence distribuční společnosti CEZ Shpërndarje určil administrátora, který převezme správu firmy. Podle Půlpánové ztrácí Skupina ČEZ tímto rozhodnutím svá akcionářská práva v albánském distributorovi.

„Společnost ČEZ s tímto postupem, kdy o fungování společnosti svévolně rozhoduje pouze regulační orgán, zásadně nesouhlasí a považuje ho za neslučitelný nejen s jakýmikoliv evropskými normami, ale i s albánskými zákony. Bezprostředně proto podá žalobu a uvědomí albánskou vládu o svém záměru zahájit arbitrážní řízení,“ uvedla Půlpánová.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když zhruba za 102 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun v současném kurzu) koupila 76 procent v tamním distributorovi. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Reklama

Související články

ČEZ nabízí k prodeji svou albánskou divizi

Energetická společnost ČEZ nabízí k prodeji svou albánskou distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Případní uchazeči mohou svůj zájem projevit v lednu, uvedla...

Výběr článků

Načítám