Hlavní obsah

Španělé dluží bankám za nesplacené úvěry skoro pět biliónů korun

Novinky, pit
Madrid

Ani loňský listopad nezměnil nic na dalším nárůstu nesplacených úvěrů v rámci celkového objemu půjček, které obyvatelům poskytly španělské banky. Podíl nesplacených úvěrů se tak za jedenáctý měsíc loňského roku dostal na rekordních 11,4 procenta, vyjádřeno penězi jde o 192 miliard eur (zhruba 4,9 biliónu korun). Uvedla to agentura Reuters s odkazem na údaje tamní centrální banky.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Španělská vlajka nad centrální bankou v Madridu

Článek

Oproti říjnu se jednalo o 0,2procentní nárůst neboli o dvě miliardy eur. Analytici očekávají, že podíl „špatných“ úvěrů poroste i v následujících měsících. Dál totiž přetrvávají obavy z nevalné kondice španělského bankovního sektoru, a to i přes finanční injekci z evropských fondů ve výši přesahující 40 miliard eur.

„Očekáváme, že špatné úvěry půjdou nahoru ještě minimálně rok, a to s přihlédnutím ke špatné ekonomické situaci a k vysoké míře nezaměstnanosti,“ sdělil analytik Juan Pablo Lopez ze společnosti Esprito Santo.

Nezaměstnanost se v této pyrenejské zemi dostala za listopad podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat na rekordních 26,6 procenta, za celé třetí čtvrtletí to bylo opět rekordních 25 procent.

Pokud jde o španělskou ekonomiku, ta se nachází ve druhé recesi od roku 2009. V loňském třetím kvartále se dále propadla o 0,3 procenta, což bylo mezičtvrtletně už popáté v řadě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám