Hlavní obsah

Řecko ještě není z nejhoršího venku, připomíná ministr financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Krizí podlomené Řecko se stále nedostalo z nejhorších problémů a je důležité, aby i nadále odolalo vnitřním politickým tlakům na zpomalení ekonomických reforem. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl ministr financí Jannis Sturnaras.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras

Článek

Partneři v Evropské unii začínají chválit snahy Řecka dostat se z nejhorší krize za několik desetiletí a některé ekonomické ukazatele vykazují známky rodícího se oživení. Roste ale zároveň tlak na vládu, aby ustoupila od úsporných opatření a reforem.

„Co mě děsí, je velký tlak ze společnosti, médií a od parlamentních poslanců ze všech stran na zmírnění programu. Musíme odolat, je ještě brzy na vyhlášení vítězství,“ uvedl Sturnaras.

Podle Sturnarase jsou zde známky toho, že tři roky trvající krize v Řecku, která otřásla celou eurozónou, začíná ustupovat. Do řeckých bank se vracejí peníze, ceny dluhopisů rostou a primární rozpočet v letošním roce bude lepší, než odhaduje tzv. trojka zahraničních věřitelů.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve středu odsouhlasil, že uvolní Řecku další peníze z celkové pomoci 240 miliard eur (zhruba 6,1 biliónu korun) a prohlásil, že Atény jdou správným směrem.

Vážným problémem pro zemi je vysoká nezaměstnanost, která v říjnu činila 26,8 procenta. Ekonomika má letos již šestým rokem za sebou klesnout, a to o 4,5 procenta. První růst by však mohla vykázat již koncem letošního roku. Řecku by se letos navíc mělo podařit získat z privatizace plánovaných 2,6 miliardy eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám