Hlavní obsah

Aero Vodochody bude vyrábět díly pro Airbus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodochody

Česká společnost Aero Vodochody podepsala kontrakt s italským leteckým výrobcem Alenia Aermacchi, který se bude týkat dodávky sad trupových panelů na letoun Airbus A321. Aero o tom informovalo v tiskové zprávě s tím, že hodnota kontraktu přesahuje částku tří miliard korun a v souvislosti s tím vznikne 150 pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A321

Článek

„Ze čtyř panelů dlouhých cca 4,3 metru italský zákazník sestaví oddíl 14a trupu největšího letounu z rodiny A320,“ uvedlo Aero, které bude vyrábět až 96 sad panelů ročně. Pro vysvětlení, oddíl 14a se nachází těsně před křídlem letounu.

Foto: Aero Vodochody

Vodochodská firma dodává již od roku 2007 společnosti Alenia centrální část křídla na transportní letoun C-27J Spartan.

Aero si zapojení do nového projektu pochopitelně cení, osloveno bylo italskou stranou v létě 2012. Výrobu panelových sad zahájí před koncem roku 2013 a kontrakt není časově omezen. „Aero se tak bude na letounu podílet až do ukončení jeho výroby, a to jak na jeho současných, tak i na veškerých budoucích variantách,“ sdělila společnost.

Nový program si podle Aera vyžádá i investice do nových technologií. „Aero se stane první českou společností používající plně automatizované nýtování leteckých struktur,“ dodala letecká firma.

Airbus A321 se v provozu užívá od roku 1994 a na palubu pojme až 220 cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám