Hlavní obsah

Boeing porazil Airbus, je největším výrobcem letadel na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toulousse

Prudký pokles počtu zakázek v loňském roce způsobil, že evropského výrobce Airbus vystřídal na pozici světové jedničky ve výrobě letadel americký koncern Boeing. Airbusu nepomohlo ani to, že dodávky zákazníkům byly rekordní, informovala agentura Reuters.

Foto: Anthony Bolante , Reuters

Boeing 787 Dreamliner

Článek

Airbus ve čtvrtek oznámil, že loni získal objednávky na 914 letounů, což představuje meziroční pokles o 43 procent. Celkově ale jeho dodávky stouply na 588 letadel z 534 v předchozím roce. Letos firma počítá s růstem zakázek i dodávek.

Boeing už dřív uvedl, že loni získal 1 339 objednávek. Americká společnost dodala odběratelům 601 strojů, nejvíce od roku 1999. Firma se však nyní potýká se závadami u nových letadel Boeing 787 Dreamliner.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) ve středu pozastavil provoz všech letadel Boeing 787 Dreamliner ve Spojených státech. Oznámil, že vzhledem k nedávné sérii bezpečnostních problémů je potřeba naléhavě zakročit. K FAA se později přidaly také úřady v Evropě, Japonsku a Indii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám