Hlavní obsah

Prodávaná neperlivá voda obsahovala toluen, zjistila inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pramenitá neperlivá voda společnosti Veseta z Kyšic na Kladensku obsahovala toluen. Při kontrole na to přišla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která okamžitě nařídila stáhnout danou šarži z prodeje. Společnost vyrobila 50 652 litrů tohoto nápoje, který prodávala v lahvích s obsahem 1,5 litru. Uvedl to mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: potravinynapranyri.cz

Neperlivá voda společnosti Veseta

Článek

Výrobce vodu stáčí v Malé Skále na Semilsku. „Příslušná vyhláška toluen nepřipouští v jakémkoli množství. Kontrolovaný vzorek obsahoval 0,2 mikrogramu na litr, což je těsně nad hranicí zjistitelnosti. Jedná se o množství, které neohrožuje akutně zdraví člověka,“ řekl Kopřiva. Vzorek inspekce odebrala loni 26. listopadu.

Po tomto zjištění inspekce nařídila výrobci informovat všechny odběratele a stáhnout danou šarži z prodeje. Prozatím bylo staženo přes 1100 litrů, do prodeje šlo 14 000 litrů. Výrobce také musí zjistit, jak se toluen do nápoje dostal; do té doby musí mít zastavenou výrobu.

„Zatím není jasné, jak se tam dostal a je těžké o příčině spekulovat,“ řekl Kopřiva. Je pravděpodobné, že v následujících dnech zahájí inspekce s výrobcem správní řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám