Hlavní obsah

Podpořte vlastní růst, vyzvala Světová banka rozvojové země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Světová banka (SB) počítá v letošním roce s výrazně slabším růstem, než jaký odhadovala dříve. Důvodem je situace ve vyspělých zemích, které se potýkají s recesí, případně jen velmi slabě oživují. SB proto vyzvala rozvojové země, aby podpořily svůj vlastní růst a chránily se před dopady dluhové krize v eurozóně a případnými obtížemi ve Spojených státech.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Šéf Světové banky Jim Yong Kim

Článek

Výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok banka zhoršila na 2,4 procenta, zatímco v předchozí prognóze z loňského června uváděla, že letos růst dosáhne tří procent. Odhad růstu za loňský rok banka snížila na 2,3 z předchozího odhadu 2,5 procenta.

Rozvojové země loni zaznamenaly jeden z nejslabších růstů za posledních deset let. Z části byla na vině nejistota kolem eurozóny a jejího setrvání pohromadě, což byly obavy, které vrcholily v květnu a červnu. Od té doby se ale podmínky na finančních trzích výrazně zlepšily a obnovil se také tok kapitálu do rozvojových zemí.

Eurozóna poroste až v roce 2014

Na rok 2014 SB očekává růst globální ekonomiky o 3,1 procenta, v roce 2015 zrychlení na 3,3 procenta. Růst v rozvojových zemích loni podle SB činil 5,1 procenta a letos zrychlí na 5,5 procenta. Na rok 2014 banka předpovídá růst 5,7 procenta a na rok 2015 mírné zrychlení na 5,8 procenta.

Naopak vyspělým zemím SB předpovídá mnohem horší vývoj. Odhad růstu na loňský rok SB zhoršila na 1,3 procenta a se stejným tempem počítá i letos. Příští rok má růst zrychlit na dvě procenta a v roce 2015 na 2,3 procenta. Eurozóna se podle nové prognózy vrátí k růstu až příští rok, kdy SB její růst odhaduje na 0,9 procenta. Letos počítá s poklesem o 0,1 procenta, na rok 2015 předpovídá zrychlení tempa růstu na 1,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám