Hlavní obsah

Pozor na přehřívající se mikrovlnky, varuje časopis

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spotřebitelský časopis dTest podrobil testování mikrovlnné trouby, prodávané v tuzemských obchodech. U některých výrobků dochází k nebezpečnému přehřívání dvířek či povrchu pláště. Teploty v některých případech překračují hodnotu 100 °C a mohou způsobit popáleniny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nebezpečné kombinované mikrovlnné trouby byly odhaleny při praktických testech, které se zaměřily na funkci grilu a horkého vzduchu. Jak časopis připomněl, maximální přijatelná teplota dvířek po hodinovém pečení horkým vzduchem je 80 °C, povrch pláště by neměl překročit 75 °C.

„U šesti mikrovlnných trub bylo ale toto pravidlo porušeno,“ informoval dTest. V případě používání funkce gril i horký vzduch se jednalo o značky Domo DO 2723 CG, Proline CBS 23 a Panasonic NN-CD560MEPG. V případě grilu to byl typ Candy CMC 30 DCS a Fagor MO-25 DGB a v případě funkce horký vzduch pak typ Moulinex MO 30 EC.

Vůbec nejvyšší teplota, tedy 107 °C, byla naměřena u výrobku značky Candy. Také plášť mikrovlnné trouby Proline při využití horkého vzduchu přesáhl 100 °C, obdobně dopadl i výrobek značky Fagor za použití funkce grilování.

„Nebezpečí hrozí zejména v případě, kdy jsou v domácnosti malé děti,“ uvedl Václav Beneš z dTestu. Kromě popálenin podle něj existuje i možné riziko vzplanutí předmětů, které by se na povrchu trouby nacházely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám