Hlavní obsah

Hovězí burgery z Teska v Británii obsahovaly koňské maso

Novinky, pit

Maloobchodní řetězec Tesco urychleně stáhl z prodeje ve Velké Británii a v Irsku některé značky zmražených beefburgerů poté, co vyšlo najevo, že obsahují koňské maso. Výsledky vyplývají ze studie, která se zaměřila na složení těchto potravin.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Analýza ukázala, že v jednom vzorku Burgers Tesco Value Everyday činil obsah koňského masa přibližně 29 procent. Zkoušky zaměřené na kvalitu beefburgerů, prodávaných v dalších řetězcích, jakými jsou Lidl, Aldi či Dunnes Stores, rovněž odhalily přítomnost nízké hladiny koňské DNA.

Jak uvedly příslušné úřady, nejedná se o hrozbu pro lidské zdraví. Na druhou stranu však jde o hazardování s důvěrou spotřebitelů, kteří se řídí tím, co je uvedeno na etiketě, připomíná server Sky News.

„Okamžitě jsme stáhli z prodeje všechny výrobky daného výrobce,“ nechal se slyšet Tim Smith, technický ředitel Teska. Podle něj se teď urychleně zjišťuje, jak k celé věci došlo, a chystají se taková opatření, aby se do budoucna toto faux pas už neopakovalo.

Kromě koňského i vepřové

Irský Úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) testoval přítomnost koňské a prasečí DNA. Z celkem 27 beefburgerů mělo deset z nich pozitivní test na koňskou a 23 z nich pak na prasečí DNA.

Samotné maso nemuselo pocházet z Velké Británie nebo Irska, ale mohlo být dovezené ze Španělska či Nizozemska. „V některých částech Evropy je konzumace koňského masa naprosto normální,“ připomněl korespondent Sky News Thomas Moore.

„V Irsku není zvykem jíst koňské maso, a proto se neočekává, že ho najdete v hamburgeru. Je to stejné, jako se některé náboženské skupiny zase straní konzumace například vepřového masa,“ zhodnotil šéf FSAI Alan Reilly s tím, že spotřebitelé se i přes toto nepříjemné zjištění nemusejí obávat o své zdraví.

Anketa

Snědli byste maso z koně?
Ano
68,9 %
Ne
31,1 %
Celkem hlasovalo 18825 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám