Hlavní obsah

Letiště v Budapešti ušetří Maďarsku téměř 70 miliard

Budapešť

Maďarsko zřejmě ušetří 800 miliard forintů (asi 69,5 miliardy Kč) na platbách provozovatelům budapešťského letiště. Ukázalo se totiž, že letiště si po loňském kolapsu letecké společnosti Malév nevede tak špatně, jak se vláda obávala. Pokud by prudce klesl objem přepravených cestujících, musela by totiž vláda platit náhradu skupině provozovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Ferihegy v Budapešti

Článek

Společnost Malév zajišťovala zhruba 40 procent obratu budapešťského letiště. Vláda se tudíž obávala, že podobný bude i výpadek v počtu odbavených cestujících. V takovém případě by nastoupila doložka ke smlouvě, která vládě ukládá vyplatit ostatním provozovatelům kompenzaci za ušlý zisk.

Čtyřicetiprocentní podíl na právech k provozování budapešťského letiště drží německá stavební společnost Hochtief. Její mluvčí ale v úterý překvapivě uvedla, že letiště si vůbec nevede špatně a pokles počtu odbavených cestujících za loňský rok nepřesahuje šest procent. Mluvčí vysvětlila, že uvolněné místo po Malévu obsadili nízkonákladoví dopravci a další aerolinky, včetně německé Lufthansy.

"Se solidním vývojem budapešťského letiště ve složitém roce 2012 jsme spokojeni," řekla mluvčí. Hochtief už loni v únoru avizoval, že možnost požádat o kompenzaci zváží. "Ta doložka by vešla v platnost na základě toho, že podnikat na tom letišti už není možné. O tom ale nerozhoduje jen počet odbavených cestujících," dodala mluvčí.

Maďarská vláda loni uvedla, že na kompenzaci provozovatelům letiště bude muset vynaložit až 800 miliard forintů. To je skoro jeden a půl násobek předpokládaného rozpočtového deficitu na loňský rok. Peníze by bylo nutné vyplatit, pokud by se o ně pět provozovatelů letiště přihlásilo. V takovém případě by to státní finance pocítily velmi významně.

K ostatním akcionářům budapešťského letiště patří investiční fond z Kanady, fond banky Goldman Sachs, fond ze Singapuru a německá rozvojová banka KfW, v níž má hlavní slovo stát. Mezinárodní měnový fond (MMF) loni naznačil, že pád Malévu představuje pro vyhlídky růstu maďarské ekonomiky novou hrozbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám