Hlavní obsah

Německá ekonomika loni zamrzla, rostla jen o necelé procento

– Wiesbaden • Aktualizováno

Tempo růstu německé ekonomiky loni podle předběžných údajů nezanedbatelně zpomalilo na 0,7 procenta. Zpráva spolkového statistického úřadu ukazuje, že největší evropská ekonomika sice odolává recesi v regionu, není však zcela imunní vůči dluhové krizi.

Foto: Reuters

Článek

V roce 2011 ekonomika vzrostla o tři procenta. Ještě o rok dříve ekonomika stoupla o 4,2 procenta, což byl nejvyšší růst od znovusjednocení země.

"V roce 2012 byla německá ekonomika odolná v ekonomicky obtížném prostředí a vydržela nápor evropské recese," uvedl spolkový statistický úřad.

Německo trápí hlavně dluhová krize, která postihla i jeho přední vývozní trhy. Celkem se vývoz zvýšil o 4,1 procenta, v roce 2011 to však bylo 7,8 procenta. Pokles poptávky po německém zboží ve Španělsku, Portugalsku či Řecku smazal růst vývozu do Spojených států a Číny, napsaly agentury AP a Reuters.

Soukromá spotřeba se loni zvýšila o 0,8 procenta a veřejná spotřeba o jedno procento. Investice do vybavení však klesly o 4,4 procenta a stavební investice o 1,1 procenta.

Rozpočet je v přebytku

Statistický úřad dodal, že německý rozpočet za loňský rok vykázal poprvé od roku 2007 přebytek, který činil 0,1 procenta HDP. V eurech činil přebytek 2,2 miliardy eur (zhruba 56,3 miliardy korun).

Letos by podle prognózy německé centrální banky Bundesbank měla ekonomika růst o 0,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám