Hlavní obsah

Číňané chtějí největší řecký přístav

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Čínská společnost Cosco, zaměřující se na lodní přepravu, zvažuje investovat jednu miliardu eur (zhruba 25,5 miliardy korun) do koupě podílu v řeckém přístavu Pireus. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na finanční deník Imerisia.

Článek

„Čínská skupina by měla mít zájem o získání 60procentního podílu v přístavu Pireus,“ sdělil deník bez uvedení zdrojů.

Podle deníku se Cosco chystá představit svůj investiční návrh, jakmile Řecko rozhodne o dalším postupu v souvislosti s privatizací dvou největších přístavů Pireus a Thessaloniki.

V přístavu drží 74 procent akcií stát. Cosco již dřív do Pirea významně investovalo. V roce 2011 jím prošlo přes 20 miliónů cestujících a 1,7 miliónu kontejnerů. Je považovaný za bránu do východní Evropy.

Řecko musí kvůli obrovské mezinárodní půjčce zavádět masivní úsporná opatření a snaží se získat peníze, kde se dá. Jednou z možností je právě privatizace státního majetku.

Řecká ekonomika je šestým rokem v recesi. Zemi navíc sužuje rekordní nezaměstnanost přesahující 26 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám