Hlavní obsah

Státní dluh stoupl na 1,668 biliónu korun, každý Čech dluží 159 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní dluh České republiky v loňském roce stoupl o 168 miliard korun na 1,668 biliónu korun. Uvedl to mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 159 000 korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu od vzniku ČR

Ke konci roku 2013 počítá MF s nárůstem na 1,769 biliónu korun, ke konci roku 2014 na 1,859 biliónu a ke konci roku 2015 na 1,938 biliónu korun.

Polštář na horší časy

Rezerva na financování státního dluhu se v minulém roce zdvojnásobila na asi 140 miliard korun. „Bylo to umožněno díky snížení deficitu státního rozpočtu v roce 2012 a plnění vládních rozpočtových cílů. Mohli jsme pak využít příznivých podmínek a vytvořit si dostatečný ,polštář‘ pro případ zhoršení situace na finančních trzích a neočekávaných turbulencí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Snižující se deficity státního rozpočtu umožňují snižovat i tempo růstu státního dluhu bez zohlednění rezervy. Toto tempo růstu se snížilo asi na polovinu. V roce 2012 činil deficit 101 miliard korun, státní dluh se pak bez zohlednění rezervy zvýšil o 98,9 miliardy korun.

„Ačkoli nám rezerva opticky zvyšuje přírůstek státního dluhu nad úroveň dosaženého deficitu, musíme se chovat velmi konzervativně a počítat s možnými riziky,“ dodal Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám