Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku se vyhoupla na další rekord

Novinky, pit
Atény
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Řecku vystoupala za loňský říjen na rekordní výši 26,8 procenta oproti revidovaným 26,2 procenta za září. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na data tamního statistického úřadu ELSTAT.

Foto: Reuters

Demonstrace jsou v Řecku na denním pořádku.

Článek

Nezaměstnanost v této jihoevropské zemi stoupá v důsledku dopadů hospodářské recese raketovým tempem. Ještě v říjnu 2011 činila 19,7 procenta. Současná řecká nezaměstnanost přesahuje více než dvakrát průměr 17členné eurozóny. [celá zpráva]

Počet nezaměstnaných se zvýšil v porovnání s říjnem 2011 o více než 368 000 osob, ve srovnání se zářím 2012 se pak jednalo o více než 36 000 lidí. Počet Řeků bez práce tak přesáhl 1,34 miliónu.

Velké problémy způsobuje nezaměstnanost mezi mladými lidmi do 24 let. V této věkové kategorii dosáhla nezaměstnanost v loňském říjnu 56,6 procenta. V roce 2011 to bylo 46,7 procenta a o rok dříve 34,7 procenta.

Řecká ekonomika se nachází již pátým rokem v recesi a ani letošek by na tom neměl nic změnit. Řecko čerpá mezinárodní zahraniční pomoc, aby se vyhnulo bankrotu. Kvůli tomu však provádí masivní úspornou politiku, která spočívá ve snižování mezd a důchodů či propouštění ve státním sektoru. Odpovědí jsou četné demonstrace a další protesty.

Nezaměstnanost stoupla i v Česku, když se za prosinec dostala na 9,4 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám