Hlavní obsah

Vláda posvětila opakované zaměstnávání na dobu určitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda schválila senátní návrh novely zákoníku práce, která opět zavádí opakované zaměstnávání na dobu určitou. Prodloužení smluv na dobu určitou by mělo ovšem platit jen pro určitý okruh pracovníků, zejména sezonních zaměstnanců v zemědělství nebo ve stavebnictví. Nová úprava by měla platit do dvou měsíců po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh zákona podle premiéra Petra Nečase (ODS) přispěje k liberalizaci prostředí v oblasti smluv na dobu určitou. Navíc s ní podle premiéra souhlasí odbory i zaměstnavatelé.

Novela umožní například zaměstnávání sezonních pracovníků, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou. Nynější podoba zákoníku práce platná od loňského ledna mimo jiné stanovuje, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky místo původního dvouletého maxima.

U stejného podniku se také nemá opakovat víc než třikrát po sobě. Podmínkou pro opakované uzavírání smluv na dobu určitou má být také dohoda zaměstnavatele s odbory na tomto typu zaměstnávání.

Zaměstnanci na dobu určitou by podle novely také měli dosáhnout na všechny benefity, které zaměstnavatel poskytuje. Norma by též měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. A může být domluveno i to, kdy mu zase začne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám