Hlavní obsah

Nezaměstnanost ve Španělsku pokořila další rekord

Novinky, pit

Poslední údaje Evropského statistického úřadu Eurostat ukazují, že míra nezaměstnanosti ve Španělsku za loňský listopad dosáhla nového nelichotivého maxima ve výši 26,6 procenta. Oproti říjnu se jednalo o nárůst ve výši 0,4 procenta.

Foto: Reuters

Protesty ve Španělsku

Článek

Bez práce tak bylo 6,157 miliónu Španělů. László Andor, eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci, vyzval španělskou vládu, aby se pokusila urychleně najít politickou strategii ke snížení počtu lidí bez práce.

Andor uvedl, že je velmi znepokojen výší nezaměstnanosti mezi mladými lidmi do 25 let. Ta za listopad vystoupala na 56,5 procenta oproti říjnovým 55,8 procenta, připomněla na svých stránkách PressTV.

Na dluhovou krizí drcenou pyrenejskou zemi připadá zhruba třetina z celkem 18,82 miliónu obyvatel eurozóny, kteří jsou bez práce. Nezaměstnanost v 17členném bloku dosáhla podle úterních údajů Eurostatu rekordní výše 11,8 procenta. V celé Evropské unii nemělo v listopadu zaměstnání zhruba 26 milionů lidí. [celá zpráva]

Výrazný vliv na zvyšující se nezaměstnanost má finanční a dluhová krize, která dopadla na Evropu počátkem roku 2008. V důsledku ní byly jednotlivé vlády nuceny přijmout tvrdá úsporná opatření, jež následně vyvolala sociální nepokoje a masivní protesty v mnoha zemích starého kontinentu.

Také v Česku nezaměstnanost za prosinec výrazně vzrostla na 9,4 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám