Hlavní obsah

Důvěra v portugalskou ekonomiku je rekordně nízko

Novinky, pit
Lisabon

Portugalsko stále zápasí s dopady dluhové krize. Vláda na to v rámci úsporných opatření zareagovala největším zvýšením daním v dějinách země. I proto důvěra v tamní ekonomiku spadla koncem loňského roku na rekordní dno, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Stávkující v Lisabonu

Článek

Prosincový ukazatel ekonomického klimatu, který vychází z důvěry jednotlivých podniků, se dostal na úroveň -4,4 bodu. V listopadu tato hodnota byla podle tamního statistického úřadu -4,3 bodu, v říjnu pak -4 body.

Rekordně klesl také údaj týkající se spotřebitelské důvěry. Ten se dostal na hodnotu -59,8 bodu v porovnání s listopadovou -59 bodu.

Portugalská ekonomika zažila v loňském roce nejrazantnější propad od 70. let minulého století. Mnozí analytici očekávají, že zůstane v recesi i letos. Jednalo by se tak už o třetí rok po sobě.

Portugalsko muselo v květnu 2011 přijmout mezinárodní finanční pomoc ve výši 78 miliard eur. Za to se zavázalo k rozsáhlým úsporným opatřením a ekonomickým reformám. Vláda mimo jiné omezila výdaje na sociální potřeby a přistoupila ke zvýšení daní.

Utahování opasků ale donutilo domácnosti šetřit a klesly také investice, což zvedlo nezaměstnanost. Ta v loňském třetím čtvrtletí dosáhla rekordní výše 15,8 procenta. Pro srovnání, ve stejném období roku 2011 činila 12,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám