Hlavní obsah

Čína chce stavět další jadernou elektrárnu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se rozhodla vybudovat novou jadernou elektrárnu. Stát by měla v pobřežním městě Žung-čcheng v provincii Šan-tung na východě země, informovala tamní agentura Nová Čína.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová jaderná elektrárna bude mít reaktor čtvrté generace a moderní bezpečnostní prvky vyvinuté čínskými vědci. Celkem se na výstavbu počítá s částkou tří miliard jenů (zhruba 9,4 miliardy korun). Reaktor čtvrté generace má mít vyšší účinnost výroby elektrické energie v porovnání s reaktory druhé a třetí generace.

Nová elektrárna s výkonem 200 megawattů by měla být v provozu do konce roku 2017.

Po havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě v roce 2011, způsobené zemětřesením a následnou masivní vlnou tsunami, vyhlásila Čína moratorium na stavbu atomových elektráren. Odvolala ho loni v říjnu.

Čína je největším světovým spotřebitelem energie a jádro je klíčové v úsilí nejlidnatější země světa omezit rychle rostoucí poptávku po fosilních palivech.

Čína má v současné době v provozu 15 jaderných elektráren s celkovým výkonem 12,54 gigawattu. Dalších 26 projektů je ve výstavbě a jejich výkon by měl činit 29,24 gigawattu.

Jaderná energie v Číně tvoří pouhých 1,8 procenta celkového objemu při výrobě energie, což je hluboko pod světovým průměrem. Ten dosahuje 14 procent. Většinu elektřiny Čína vyrábí z uhlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám