Hlavní obsah

Německý vývoz za listopad výrazně oslabil

Novinky, pit
Berlín

Německý export za listopad spadl o 3,4 procenta v porovnání s říjnem. Důvodem je hlavně slabší poptávka v zemích eurozóny, uvedla agentura Reuters s odkazem na data Spolkového statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Listopadový vývoz dosáhl 89,6 miliardy eur. Oslabení zaznamenal i dovoz, konkrétně o 3,7 procenta na 75,1 miliardy eur. Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávali zvýšení dovozu o 0,4 procenta a pokles vývozu jen o 0,5 procenta.

Německý vývoz do států eurozóny poklesl meziročně o 5,7 procenta, zatímco do mimoevropských zemí vzrostl o 5,6 procenta.

„Německu škodí krize eura. Přímo kvůli klesající poptávce a nepřímo kvůli slabé důvěře, která se váže na investice,“ sdělil analytik Christian Schulz z Berenberg Bank. Podle něj by měla největší ekonomika eurozóny zaznamenat ve čtvrtém čtvrtletí pokles, vyhlídky jsou však lepší. Vše bude podle Schulze záležet na další stabilizaci eurozóny.

Na německé ekonomice závisí množství českých firem. V roce 2011 dosáhl přebytek zahraničního obchodu s Německem, podle Českého statistického úřadu, rekordní výše 236,8 miliardy korun. Nejvíce se do Německa vyvážejí stroje a dopravní prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám