Hlavní obsah

Eurozóna se už nerozpadne, ujišťuje Barroso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Předseda Evropské komise José Barroso je přesvědčen o tom, že rozpad eurozóny již nehrozí. V letošním roce proto už nebude mít žádný smysl ani debata, zda přežije euro. Finanční trhy loni o rozpadu eurozóny hojně spekulovaly, než v létě proti takovým úvahám zakročil šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

„Já myslím, že můžeme říci, že ta existenční hrozba proti euru už byla v zásadě zažehnána,“ řekl Barroso na tiskové konferenci ve svém rodném Portugalsku. „V roce 2013 už zde nebude otázka, zda se euro zhroutí, anebo ne,“ dodal podle agentury Reuters šéf Evropské komise.

Draghi proti dluhové krizi rázně zakročil v červenci, kdy pronesl dnes už památné dvě věty: „V rámci svého mandátu je ECB připravena udělat cokoliv, aby ubránila euro. A věřte mi, bude to opravdu stačit,“ vzkázal z Londýna Draghi.

Finanční trhy na slova šéfa ECB reagovaly okamžitě a trvale. Spekulace na rozpad eurozóny téměř vymizely, zpevnil kurz eura a především se snížil výnos dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Ukázalo se také, že členské země eurozóny jsou ochotny se postavit za krachující Řecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám