Hlavní obsah

Nekonečný příběh: nové berlínské letiště se údajně otevře až v roce 2014

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Další odklad zprovoznění má před sebou nové berlínské letiště Willyho Brandta, které se má stát třetím největším v Německu po frankfurtském a mnichovském. Jak uvedl deník Bild s odvoláním na vnitřní dokumenty letiště, nezačne fungovat ani letos, ale nejdříve až příští rok. Agentuře DPA a listu B. Z. to potvrdily zdroje z vedení.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Kontrolní věž na novém berlínském letišti

Článek

Otevření problémového projektu se tak posune už počtvrté a podle televize ARD navíc hrozí jeho další prodražení na více než pět miliard eur (zhruba 127 miliard korun). Původně mělo nové letiště stát přes dvě miliardy eur, v současnosti se už prodražilo na 4,3 miliardy eur.

Nové letiště na jižním okraji německé metropole, které má nahradit obě nynější a kapacitně už nevyhovující letiště Tegel a Schönefeld, mělo podle posledních plánů zahájit provoz letos 27. října.

Potíže s protipožárním systémem

Podle Bildu ale hlavní technik Horst Amann na jednání představitelů letištní společnosti se zástupci stavebních firem 18. prosince 2012 dokončení stavby v roce 2013 vyloučil a jako nejbližší možný termín uvedl rok 2014. Důvodem jsou prý přetrvávající problémy s protipožárním systémem.

Letiště mělo být v provozu už od podzimu 2011. Otevření se však nejprve posunulo na červen loňského roku, měsíc před startem byl termín kvůli problémům s protipožárním zabezpečením ale znovu oddálen, tentokrát na letošní březen. I tento termín se však ukázal jako nereálný, a tak bylo spuštění přesunuto na říjen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám