Hlavní obsah

České, nebo tradiční pomazánkové? Máslo změní jméno zřejmě v polovině roku

Tradiční výrobek pomazánkové máslo by mohl změnit svůj název do poloviny roku. Uvedlo to ministerstvo zemědělství. Podle dostupných informací by se máslo mohlo nově jmenovat české pomazánkové, či tradiční pomazánkové. Přejmenování výrobku Česku nařídil Soudní dvůr EU.

Foto: Pro Novinky Věra Stryjová, Novinky

Pomazánkové máslo má v Česku dlouhou tradici. Ilustrační foto

Článek

Podle soudního dvora se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku. Není tak v souladu s unijními předpisy. Soud uvedl, že Česko musí vyhovět rozsudku v co nejkratší době, blíže termín nekonkretizoval. Pokud tak neučiní, může ho komise znovu zažalovat. Tentokrát však může navrhnout, aby soud rozhodl o uvalení peněžitých sankcí. [celá zpráva]

Novelu vyhlášky pro mléko a mléčné výrobky reagující na verdikt soudu nyní připomínkuje ministerstvo zemědělství. "Konečné stanovisko ministerstva zemědělství k novému názvu bude představeno po schválení a ukončení vnitřního připomínkového řízení," řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček.

"Vzhledem k povinnosti notifikace příslušné vyhlášky Evropské komisi lze předpokládat nabytí účinnosti asi v polovině roku 2013," dodal.

Čeští mlékaři ještě bojují

Čeští mlékaři boj o zachování původního názvu výrobku přesto zatím nevzdali. "My ještě stále bojujeme, ale to je spíše jenom zbožné přání," uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Podle něj Česko po zveřejnění verdiktu soudu znovu podalo do Bruselu žádost o zařazení pomazánkového másla na seznam zaručených tradičních specialit EU.

Podle ředitele Choceňské mlékárny Pavla Marka, kterému se jako ostatním mlékařům požadavek EU nelíbí, by nový název měl každopádně i nadále obsahovat slovo "pomazánkové". To figurovalo ve většině předkládaných návrhů, z nichž některé se objevovaly častěji než ostatní.

"Předpokládám, že jeden z těch termínů české pomazánkové nebo tradiční pomazánkové by to mohl být," řekl.

Nové obaly

Přejmenování by pro mlékaře každopádně znamenalo náklady navíc, které by si vyžádala změna obalů. Mlékaři se každopádně shodují na tom, že by v potravinářské legislativě měly zůstat pro výrobek stejné parametry i po jeho případném přejmenování.

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich výrazem "máslo" lze označovat jen ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent. Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani se žádostí o to, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita. To je udělováno k propagaci tradičních výrobků se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Anketa

Souhlasíte se změnou názvu pomazánkového másla?
Ano
14,5 %
Ne
85,5 %
Celkem hlasovalo 3366 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám