Hlavní obsah

Rozšíření řidičáku na silnější skútry zvedlo jejich prodej o třetinu

Praha

Chystaná možnost použít od poloviny ledna řidičský průkaz na osobní auto i pro řízení skútru s automatickou převodovkou do 125 ccm zvedla zájem o motocykly v této třídě o třetinu. Vyplývá to z informací prodejců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dosud bylo možné s běžným řidičským oprávněním skupiny B řídit jen motocykly do 50 kubíků s rychlostí do 50 km/h a na silnější stroje museli zájemci absolvovat další kurz.

Zvýšený zájem o motocykly v kategorii do 125 ccm se začal projevovat zejména ve druhé polovině roku a podle prodejců bude pokračovat i letos. Prodej „padesátek“ naopak za 11 měsíců loňského roku klesl o 28 procent.

„V loňském roce jsme zaznamenali značnou změnu poměru v prodeji padesátek a stopětadvacítek. V jiných letech byl tento poměr zhruba 4:1 ve prospěch padesátek, teď se téměř blíží 1:1. A očekáváme, že letos se jednoznačně tento poměr otočí ve prospěch stopětadvacítek,“ uvedl obchodní zástupce značky Kymco Petr Veruněk.

Na změnu se přichystala i jednička na tuzemském motocyklovém trhu Honda. Ta již loni podle mluvčího Petra Hubáčka zvýšila prodej skútrů o více než 27 procent.

Silnější skútr až za 100 tisíc

Malý motocykl nebo moped do 50 ccm si lze pořídit od zhruba 20 000 korun, skútr pak přibližně od 25 000 korun. Ceny skútrů v kategorii do 125 ccm začínají zhruba na 30 000 korun a končí okolo 100 000 korun.

Celkový prodej motocyklů na českém trhu v loňském roce klesal. Od ledna do listopadu se snížil o osm procent na 14 905 strojů. Novela zákona o řidičských průkazech bude účinná od 19. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám