Hlavní obsah

Dětské ubrousky mohou způsobit zdravotní potíže

Novinky, pit
Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před dětskými ubrousky původem z Turecka. Obsahují totiž látku IPBC. Ta může malým dětem do tří let způsobovat zdravotní komplikace. Informovala o tom mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Článek

Jedná se o vlhčené ubrousky zabalené po 72 kusech v uzavíratelném balení z potisknuté plastové folie oranžové barvy s obrázky kočárků, kojeneckých lahví a dudlíků a s nápisy.

Balení je opatřeno buď uzavíratelným otvorem v podobě průhledné samolepící folie, nebo folií s obrázkem matky a kojence. Na zadní straně se lze mimo jiné dočíst, že ubrousky „neobsahují alkohol, jsou hygienické, čistí, hydratují a vyživují pokožku“. Použít tento výrobek mohou podle obrázků i děti do tří let věku.

„Uvedený výrobek ve svém složení uvádí látku, která je v kosmetických prostředcích pro děti ve věku do tří let, které se neoplachují, s výjimkou deodorantů a antiperspirantů, zakázána,“ sdělil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Podle Valenty riziko spočívá v tom, že po použití výrobku zůstanou složky kosmetického prostředku, včetně IPBC, na pokožce dítěte. „IPBC může přestupovat do organismu, kde může negativně ovlivňovat činnost štítné žlázy,“ doplnil Valenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám