Hlavní obsah

Švýcarská banka končí kvůli napomáhání daňovým únikům Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/ St. Gallen

Nejstarší švýcarská soukromá banka Wegelin & Co., která vznikla v roce 1741, ukončí po skandálu s daňovými úniky svou činnost. V pátek to uvedla BBC. Banka ve čtvrtek u soudu přiznala, že pomáhala bohatým Američanům k daňovým unikům. Pomohla jim během deseti let ukrýt na účtech v zahraničí nejméně 1,2 miliardy dolarů (23,1 miliardy Kč).

Foto: Novinky

Článek

Banka už souhlasila, že zaplatí 57,8 miliónů dolarů. Dvacet miliónů zaplatí americkému daňovému úřadu a 22 miliónů je pokuta. Zbývajících 15,8 miliónu je odhadovaný zisk z amerických operací, který má propadnout státu.

Odškodné musí ještě schválit soud. Rozsudek by měl být oznámen 4. března, napsala agentura Reuters. Jakmile bude celý proces ukončen, Wegelin „ukončí působení jako banka“. Americké úřady obvinily banku loni v únoru. Kvůli obvinění na počátku loňského roku prodala veškeré své aktivity mimo USA. Její aktivity převezme banka Raiffeisen.

Banka se hájila, že má pobočky jen ve Švýcarsku, a proto se řídila zákony platnými v zemi, kde vznikla.

Wegelin je první zahraniční bankou obžalovanou americkými úřady v moderní historii. Obvinění bylo těžkou ranou pro švýcarskou tradici přísného bankovního tajemství.

Švýcarsko a Spojené státy již několik let vedou spor kvůli daňovým únikům. V roce 2009 banka UBS zaplatila za urovnání sporu v případě daňových úniků 780 milionů dolarů a odevzdala do USA jména 4500 klientů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám