Hlavní obsah

Za únik ropy do Mexického zálivu padla vysoká pokuta 1,4 miliardy dolarů

– New Orleans
Novinky,

Provozovatel ropné plošiny Deepwater Horizon, které se potopila v roce 2010 v Mexickém zálivu a způsobila ekologickou katastrofu, zaplatí vysokou pokutu 1,4 miliardy dolarů, uvedla BP. Společnost Transocean se na částce dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti.

Foto: US Coast Guard, Reuters

Hořící ropná plošina v Mexickém zálivu

Článek

Zaplacení pokuty umožní firmě Transocean se vyhnout soudnímu stíhání, během něhož by se mohla prošetřovat role firmy na tragédii z 20. dubna. Tehdy po výronu plynu ve vrtu Macondo začala plošina hořet, po 36 hodinách se převrátila se a potopila. Z vrtu pak unikala skoro tři měsíce surová ropa. Při tragédii zahynulo jedenáct lidí.

Transocean zaplatí miliardu na občanských pokutách a 400 miliard na trestně právních. Současně se má přiznat, že porušila zákon o znečištění vody.

Ropná firma British Petroleum, která si Deepwater Horizon pronajala, už dříve souhlasila, že zaplatí 4,5 miliardy a přiznala se k zabití. Dohoda s BP ale neřeší občanské nároky na odškodné za znečištění. [celá zpráva]

Transocean už dříve uvedl, že na řešení tragédie si vyhradil dvě miliardy.

Při vyšetřování havárie na sebe vinu házely tři zúčastněné firmy - pronajímatel, plošiny, BP a společnost Halliburton, která se starala o vrt a jeho betonování.

Reklama

Výběr článků

Načítám