Hlavní obsah

Ve Francii se loni prodávala auta nejhůř za posledních 15 let

Novinky, pit
Paříž

Prodej aut za rok 2012 se ve Francii propadl o 14 procent na 1,9 miliónu vozů. Jedná se tak o nejhorší výsledek od roku 1997. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje francouzské automobilové asociace CCFA.

Foto: PSA

Sídlo PSA v centru Paříže

Článek

Pokud jde o samotný prosinec, v něm se prodej snížil o 15 procent. Nejhůř dopadl americký Ford, jemuž prodeje klesly o 40 procent.

Francouzská automobilka Renault zaznamenala 27 procentní pokles, německý koncern Volkswagen 20procentní a další francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën 14procentní snížení.

Prodej dodávek se za poslední měsíc roku rovněž výrazně zhoršil, konkrétně o 22 procent, což byl největší měsíční propad o roku 2008, informoval mluvčí CCFA François Roudier.

Za celý loňský rok se prodej lehkých užitkových vozů snížil o 11 procent na 384 121 kusů.

Podobný obraz i ve Španělsku

Obdobný propad hlásí i Španělsko, kde prodej aut poklesl v loňském roce v porovnání s rokem 2011 o 13,4 procenta, uvedla agentura Reuters s odkazem na údaje španělské asociace automobilových výrobců ANFAC.

V prosinci se prodeje propadly meziročně o 23 procent, v listopadu se jednalo o pokles ve výši 20,3 procenta. "Rok 2013 se bude na automobilovém trhu značně podobat roku 2012," nastínil další vývoj mluvčí ANFAC.

Španělská vláda od počátku října zavedla dotační program týkající se nákupu nových vozů. Španělský automobilový trh zasáhl dlouhotrvající hospodářský pokles, nepříznivě se projevila i úsporná opatření prosazovaná španělskou vládou, včetně zvýšení daně z přidané hodnoty od začátku září o tři procentní body.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám