Hlavní obsah

Biskupové v Polsku brojí proti vstupu země do eurozóny i nedělnímu prodeji

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ve všech katolických kostelech v Polsku četli na nedělních mších duchovní pastýřský list adresovaný věřícím, v němž je vybízeli, aby namísto nedělních nákupů trávili čas se svými rodinami. Během nedávné půlnoční mše se nejvlivnější polští biskupové mimořádně kriticky vyjádřili i k plánovanému vstupu země do eurozóny a přijetí eura.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Biskupové v nedělním listě křesťanům zároveň vyzvali vládu, zaměstnavatele, zaměstnance o odbory, aby učinili vše pro přijetí zákona zakazujícího v Polsku nedělní prodej. „Dnes, kdy se práce stává výlučně pouze zbožím a ekonomika vládne v podstatě nad všemi oblastmi lidského života, je návrat k svěcení neděle akutní potřebou,“ uvádí se v listu biskupů.

V ohrožení dalších 700 000 míst

Zákazem nedělního prodeje by podle expertů mohlo Polsko ztratit zhruba 700 000 pracovních míst. V současné době činí nezaměstnanost u našich severních sousedů 12,5 procenta, bez práce jsou přibližně dva milióny lidí. Prognózy na následující rok, které nepočítají se zastavením nedělního prodeje, předpovídají nárůst nezaměstnanosti na 15 procent, což znamená, že o práci přijde dalších asi 400 000 lidí.

Ještě během nedávné půlnoční mše se, podle Gazety Wyborczej, nejvlivnější polští biskupové mimořádně kriticky vyjádřili k další integraci Polska do evropských struktur, včetně jeho vstupu do eurozóny a z toho plynoucích závazků. Biskupové tak reagovali na vyjádření premiéra Donalda Tuska z poloviny letošního prosince, že Polsko bude usilovat o co nejrychlejší vstup do 17členné eurozóny.

Buď euro, nebo okrajový stát

„Polsko stojí před rozhodnutím, zda se stane částí srdce Evropy, kde je společná měna její podstatou, anebo zůstane okrajovým státem s vlastní měnou,“ dodal premiér. Zdůraznil, že bude přesvědčovat všechny partnery, aby Polsko co nejdřív přijalo společnou evropskou měnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám