Hlavní obsah

Aerolinkám SAS zbývaly do vyhlášení bankrotu necelé dva týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Skandinávské letecké společnosti SAS v listopadu zbývaly necelé dva týdny do vyhlášení bankrotu, pokud by zástupci pilotů a palubního personálu tehdy nepřistoupili na drastická úsporná opatření. V rozhovoru se švédským listem Dagens Nyheter to přiznal místopředseda správní rady Jacob Wallenberg.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Firma se na úsporném plánu se zaměstnanci dohodla 19. listopadu. V rámci úspor má podnik ročně ušetřit asi tři miliardy švédských korun (zhruba 8,8 miliardy Kč).

"Pokud bychom se nedohodli, společnost SAS by vyhlásila bankrot a zhruba 15.000 zaměstnanců by přišlo o práci," řekl podle listu Wallenberg. Když se podnik tehdy se zaměstnanci dohodl na úsporách, zbývala mu podle něj na účtech hotovost jen asi na deset dnů.

Odboráři proti navrhovaným úsporám protestovali, nakonec je ale schválili. Byla to i jedna z hlavních podmínek, na jejichž splnění závisel úvěr asi 3,5 miliardy švédských korun od vlád a bank. Mezi akcionáři firmy jsou vlády Švédska, Norska a Dánska.

Společnost SAS od roku 2007 ani jednou nevykázala celoroční zisk. Firma, která loni přepravila přes 27 milionů cestujících, se potýká se silnou konkurencí nízkonákladových leteckých přepravců, jako jsou například irské aerolinie Ryanair či regionální Norwegian Air Shuttle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám