Hlavní obsah

Každá desátá svatba v Česku je s cizincem

Právo, Jiří Vavroň

Češi a Češky se do manželství příliš nehrnou. Počet uzavíraných manželství klesl ze šedesáti tisíc ročně v devadesátých letech na současných asi 45 tisíc. Tento trend ale neplatí u sňatků, kde jeden ze svatebčanů je cizinec. Počet smíšených sňatků se od roku 1995 zdvojnásobil, z 2671 na téměř pět tisíc ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V každém desátém manželství uzavřeném v roce 2011 byl alespoň jeden ze snoubenců cizinec, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). Loni bylo uzavřeno 4356 smíšených sňatků. Z toho 2384 připadlo na svazek ženy z ČR a cizince, 1722 na sňatek občana ČR s cizinkou a 250 sňatků bylo spojením dvou cizinců.

V kurzu českých a moravských ženichů jsou nevěsty z Ukrajiny, Slovenky, Rusky či Vietnamky. Češky a Moravanky zase ochotně říkají ano Němcům, Slovákům, Britům či Ukrajincům. Bereme si ale i partnery z Afriky či z malých východoasijských států.

Podle demografů je to přímý důsledek otevírání se světu, podle psychologů potřeby podívat se do světa, zlepšit si ekonomickou situaci a také zklamání z toho, že se nenašel vhodný partner domácího původu.

Statistici současně potvrzují, že dlouhodobě větší zájem o zahraničního partnera mají ženy než muži.

Smíšená manželství mají často problémy

Manželství s cizincem však občas místo pohádkových výletů s romantickými východy slunce nad pouští či mořem přináší problémy.

Podle expertů tam, kde znalosti o reálném životě v zemi ženicha či nevěsty jsou nahrazeny romantickými sny podle filmů o Angelice, může dojít k tvrdému vystřízlivění a k deziluzi. Rozdíly v životních postojích, náboženství, kultuře, postavení mužů a žen se ukážou jako velká a často také prakticky neřešitelná překážka nejen společného soužití, ale i domluvy na uspořádání společného života.

Výsledkem jsou obtížné a roky se vlekoucí spory o rozvod, o narozené děti, majetek. Spory řeší mezinárodní instituce, soudy, což je zdlouhavé a občas i velmi drahé.

Cizinci a cizinky se v Česku nejen berou, ale i rozvádějí, zde je poměr sňatků a rozvodů obdobný jako u domácích partnerů. Ročně se rozvádí kolem jednoho až dvou tisíc smíšených párů.

Fingované sňatky

Podle právníků by základem funkčního smíšeného svazku Čecha či Češky s cizincem měla být podrobná předmanželská smlouva, uzavřená ale podle českého práva, a současně i důkladná a dlouhodobá znalost nejen života budoucí rodiny, ale i kulturního prostředí a zvyklostí.

Smíšené sňatky zajímají nejen mladé lidi, ale podle Policie ČR představují prostředek, jak prostřednictvím svatby legalizovat pobyty konkrétních osob v ČR, vytvořit jim podmínky pro získání trvalého pobytu, změnit jim jméno a identitu.

Někteří Češi a Češky jsou ochotní za úplatu uzavřít fingovaný sňatek s cizincem či cizinkou. Taxa se podle expertů pohybuje kolem 50 tisíc korun doplněných o hrazenou exotickou dovolenou.

Ročně se v Česku řeší několik desítek případů podezření na tuto formu legalizace pobytu cizinců. Takovým jednáním však Češi dost riskují. Takové konání je trestné, navíc je spojeno s vysokými riziky při rozvodu, nebezpečí představuje třeba i možné zadlužení zahraničního partnera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám