Hlavní obsah

Banky v USA hlásí nejvyšší zisky za posledních šest let

Washington

Americký bankovní sektor vykazuje v tomto roce nejvyšší zisky od roku 2006. Letos také zkrachovalo nejméně bank od finanční krize v roce 2008. Uvedla to agentura AP na základě údajů Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC).

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Americká banka Morgan Stanley

Článek

Počet bankrotů bankovních institucí letos klesl na 51 z loňských 92, ze 157 případů v roce 2010 a 140 v roce 2009. Stále však je vysoko nad průměrnými pěti bankroty v dobách zdravé ekonomiky.

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku vzrostl úhrnný zisk bankovního sektoru na 37,6 miliardy dolarů (asi 714 miliard korun) ve srovnání se 35,3 miliardy dolarů o rok dříve. Byl to nejlepší výsledek od třetího čtvrtletí 2006, kdy ještě bankovní sektor zažíval boom, který brzy poté dramaticky zastavila hypoteční a finanční krize. V posledním čtvrtletí 2008, kdy krize eskalovala, ztratily americké banky celkem 32 miliard dolarů.

Bankám pomáhá postupné oživování ekonomiky a růst zaměstnanosti. Objem půjček, které banky poskytly spotřebitelům, za 12 měsíců do konce září vzrostl o 3,2 procenta.

Spotřebitelské úvěry pomáhají ekonomickému růstu, protože spotřební výdaje se na výkonu ekonomiky podílejí asi 70 procenty. Celkově však úvěry spotřebitelům zůstávají výrazně pod dlouhodobým průměrem.

Počet bank, které FDIC vede jako „problémové“, se snížil šesté čtvrtletí po sobě a na konci září jich bylo na tomto seznamu 694. Nejvyšší počet na seznamu jich byl v prvním čtvrtletí roku 2011, kdy bylo 888 problémových bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám