Hlavní obsah

Regulaci nájemného v Česku definitivně odzvoní na konci roku

– Praha

Posledním prosincovým dnem skončí v Česku s definitivní platností regulace nájemného. Deregulace byla zahájena v roce 2007 a týkala se zhruba 700 000 domácností. Podle odborníků pomohlo uvolnění činží snížit tržní nájemné, na druhou stranu lidem žijícím v dosud regulovaných bytech se náklady na bydlení výrazně zvýšily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letošním 31. prosincem skončí regulace nájemného ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze. V mnoha dalších městech skončila regulace nájmů už na konci roku 2010.

O vlivu deregulace na celkovou úroveň nájmů vypovídá nová ročenka Českého statistického úřadu. Z ní vyplývá, že takzvané čisté nájemné bylo loni zhruba o 68 procent vyšší než v roce 2005. Tento ukazatel sice zahrnuje také tržní nájemné, růst však ovlivnilo hlavně uvolňování regulovaných činží.

Například v Praze stouplo v posledních dvou letech regulované nájemné o 14 procent, v letošním roce činil průměrný regulovaný nájem v hlavním městě 87 korun za metr čtvereční. V některých pražských lokalitách regulované nájemné v poslední době zdražilo o desítky korun.

Neshody ohledně výše nájemného může řešit soud

Zvláště u některých větších bytů se ovšem nájemné zvýšilo natolik, že radnice nyní mají potíže sehnat do nich nájemníky. To se stalo například v Hradci Králové. Úředníci tam proto rozhodli, že od ledna město sníží nájemné v asi stovce velkých bytů s rozlohou nad 80 metrů čtverečních. Další radnice nechají nájmy i po Novém roce na nynější úrovni, což je případ Mladé Boleslavi.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklého. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků není možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám