Hlavní obsah

Předvánoční tržby jsou podle českých obchodníků vyšší než loni

Obchodníci zatím hodnotí předvánoční prodeje pozitivně, tržby jim i přes horší ekonomickou situaci většinou meziročně vzrostly. Zřejmě největší nárůst z řetězců mají obchody s nábytkem Ikea, kterým tržby v předvánočním období stouply ve srovnání s loňským rokem o desítky procent.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

ilustrační foto

Článek

Nárůst tržeb v prosinci zaznamenaly obchody s elektronikou Electro World. "Hitem byly především tablety, ultrabooky nebo čtečky knih. Před Vánoci se také nejčastěji kupovaly drobné domácí spotřebiče, jako jsou kávovary nebo holicí strojky," uvedl marketingový manažer firmy Jan Bosák. Velký zájem byl i o nejnovější modely televizí s lepšími parametry, například s větší úhlopříčkou, či chytré TV.

Výrazný nárůst obratu hlásí obchody s nábytkem Ikea. "Tržby před Vánoci v meziročním srovnání narostly o desítky procent. Nejvíce rostly v posledním předvánočním týdnu," řekl mluvčí společnosti Petr Chadraba. Za prudkým nárůstem tržeb stojí dřívější zahájení výprodejů. Více se prodával nábytek než doplňky. Zájem byl především o pohovky, kuchyně a vybavení ložnic. Z doplňků malé úložné prostory a organizéry a také dekorativní textil.

Vánoční tržby obchodů Euronics stouply meziročně o osm procent, jen v prosinci vystoupaly na téměř 300 milionů korun. "Zásluhu na tom má i navýšení průměrné ceny. Například oproti loňskému roku byla průměrná cena za televizi o více než 1000 korun vyšší než v roce 2011. Stejné to bylo i v kategorii notebooků, které sice klesly co do počtu prodaných kusů, avšak průměrná cena vzrostla," uvedl mluvčí firmy Bohuslav Komín.

Obrat řetězce Tesco v předvánočním období zůstal stejný jako loni. "Tržby a další ukazatele se pohybovaly na loňské úrovni, což na trhu stíhaném recesí považujeme za úspěch," podotkl mluvčí Teska Jan W. Dvořák. Největší zájem mezi čerstvými potravinami byl o ovoce a zeleninu a mezi nepotravinářským zbožím o drogistické zboží a položky z kategorie zábava, například CD a DVD.

Další nárůst obratu letos před Vánocemi zaznamenaly také internetové obchody. E-shopu Mall.cz vzrostly tržby o 15 procent. "Letos se nakupovalo ještě více na poslední chvíli, než tomu bylo v minulých letech. Podle našich statistik se nákupy na internetu každým rokem posouvají blíže ke Štědrému dni. S tímto trendem souvisí i čím dál větší popularita dárkových certifikátů, které zákazníci pořizovali ještě 24. prosince," poznamenal ředitel Mall.cz Marek Liška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám