Hlavní obsah

Eurozóna je z nejhoršího venku, je přesvědčen německý ministr financí

Novinky, pit
Berlín
Aktualizováno

Sedmnáctičlenná eurozóna má nejhorší část ze své tři roky trvající dluhové krize za sebou. Je o tom alespoň přesvědčen německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který připomněl pozitivní vývoj v Řecku a ve Francii. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

„Myslím si, že to nejhorší máme za sebou,“ uvedl ministr pro páteční vydání německého deníku Bild. „Vláda v Aténách ví, že nesmí přehnaně zatěžovat ostatní členské státy eurozóny. Proto se snaží o urychlené prosazování nejrůznějších reforem,“ doplnil.

Schäuble rovněž vyjádřil optimismus ohledně tempa reforem v druhé největší ekonomice eurozóny – ve Francii. „Paříž si je dobře vědomá toho, že každá země musí neustále provádět reformy, aby zůstala konkurenceschopná,“ nešetřil chválou sedmdesátiletý ministr.

Ministr financí je ve svých hodnoceních ekonomické situace eurozóny optimističtější než německá kancléřka Angela Merkelová, která sama sebe označuje jako „obezřetného optimistu“.

Schäuble v souvislosti s celkovou situací  počítá se „slušným“ růstem německé ekonomiky v příštím roce. Napomoci tomu by měly sílící obchodní styky se Spojenými státy a jednotlivými zeměmi asijského regionu.

Německý růst pomůže Česku

Německý růst by znamenal vítr do plachet pro českou, proexportně zaměřenou ekonomiku. Německo jakožto největší ekonomika eurozóny a její hnací motor je totiž pro Česko nejdůležitějším obchodním partnerem.

V roce 2011 dosáhl přebytek zahraničního obchodu s Německem podle Českého statistického úřadu rekordní výše 236,8 miliardy korun. Nejvíce se do Německa vyvážejí stroje a dopravní prostředky.

Na zlepšenou situaci v eurozóně a pokles obav zareagovala i jednotná evropská měna, která posílila k americkému dolaru a především k japonskému jenu, vůči němuž euro posílilo na nejvyšší úroveň od srpna loňského roku. Výrazně vůči japonské měně posílil i dolar, kde se jednalo o pokoření více než dvouletých hodnot, informovala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám