Hlavní obsah

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se za prosinec zvýšila

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celková důvěra v českou ekonomiku se v prosinci zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry stoupl ve srovnání s listopadem o 1,1 bodu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku téměř nezměnila ve vybraných odvětvích služeb. Ve stavebnictví, v obchodě a v průmyslu se zvýšila.

Důvěra spotřebitelů se v porovnání s listopadem téměř nezměnila. Ve srovnání s hodnotami za prosinec 2011 jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů nižší, indikátor důvěry spotřebitelů je vyšší.

V průmyslu se v prosinci hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo, ve stavebních podnicích se naopak zvýšilo. Hodnocení se oproti listopadu téměř nezměnilo v obchodu, stejně jako ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru.

Obavy z růstu cen

Indikátor spotřebitelské důvěry se v prosinci meziměsíčně téměř nezměnil a v meziročním srovnání je vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace.

"Obavy ze zhoršení jejich vlastní finanční situace, stejně tak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, se oproti minulému měsíci nezměnily. Úmysl spořit se snížil. Respondenti se nadále obávají růstu cen," uvedl ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám