Hlavní obsah

Ostrava počítá s vymáháním pokuty za pozdě dostavěné Komunitní centrum

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Obří pokutu v rozsahu přes 50 miliónů korun chce ostravský magistrát žádat po společnosti Alpine Bau CZ. Důvodem je pozdní předání stavby Komunitního centra Ostrava. Smlouva totiž počítá s půl miliónovým penále za každý den, o který se předání Duhového domu opozdí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stavba Komunitního centra v městské části Mariánské Hory a Hulváky měla být největší evropskou investicí hrazenou z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko (ROP) v oblasti sociálních služeb v letech 2007–2013. Investice na stavbu měly dosáhnout téměř 100 miliónů korun, dotace měla uhradit 92,5 procenta nákladů.

Stavební práce měly být nejprve ukončeny do 20. července, potom byl termín oddálen a nakonec město objekt převzalo až minulý týden.

Příprava měla rezervy

„V žádném případě neuvažujeme o prominutí pokuty. Naopak musíme jednat v souladu s uzavřenou dodavatelskou smlouvou a smluvními pokutami se zabývat. Pokud to bude nutné, budeme muset učinit všechny nezbytné právní úkony,“ potvrdil Právu náměstek primátora pro investice Jiří Hrabina (ČSSD) a dodal, že město se bude s Alpine Bau CZ i soudit. „Pokud se nebude postupovat v souladu se smlouvou, tak nám nezbude nic jiného,“ zopakoval názor Hrabiny další radní, starosta Poruby Lumír Palyza (ČSSD).

Vedoucí závodu Alpine Bau CZ Aleš Kramný už dříve uvedl, že projektová příprava, za niž odpovídal investor, měla rezervy. „Nepřesnosti projektové dokumentace pro zadání stavby, respektive její přílišná obecnost pak způsobily, že stavba byla sice prováděna podle původního projektu, nicméně zřejmě v rozporu s představami investora.“ Společnost navíc upozornila na to, že i když byly stavební práce od počátku pod dohledem technického dozoru investora, nedostatky jí byly vytýkány až těsně před dokončením.

Jako důvod nevhodné technologické podmínky

„Důvodem zpoždění byly nevhodné technologické podmínky, které na stavbě panovaly. To je uvedeno i v dodatku smlouvy,“ poukázal ředitel závodu Alpine Bau CZ s tím, že firma by proto neměla žádnou pokutu platit. „Chyba nebyla jen na naší straně. V žádném případě proto nemůžeme s pokutou souhlasit a budeme se bránit i soudně,“ upozornil. Kramný však věří, že k žádnému soudu nedojde a že se obě strany v průběhu několika týdnů dohodnou.

Podle náměstka primátora Hrabiny už město stavební společnosti zaplatilo zhruba 68 ze 76 miliónů, za kolik měla firma Duhový dům postavit. „Pro účely zajištění jistoty oprav vad a nedodělků slouží takzvaná pozastávka v přibližné výši osm miliónů,“ vysvětlil a dodal, že město i přes pozdní převzetí stavby počítá s proplacením evropské dotace.

Žádost o dotaci hned po kolaudaci

Zcela určitě ale magistrát nestihl podat žádost o dotaci na provoz pro rok 2013 na ministerstvo práce a sociálních věcí, protože termín podání vypršel v říjnu. „Podmínkou pro získání dotace je registrace sociálních služeb, které lze však zaregistrovat pouze ve zkolaudovaném objektu. Ihned po kolaudaci Komunitního centra Ostrava o dotaci u ministerstva zažádáme a budeme vyjednávat o možnostech jejího přidělení,“ sdělil Hrabina.

Komunitní centrum je určeno osobám s těžkým tělesným a kombinovaným postižením od 16 do 64 let. Nabídne denní stacionář s ambulantními službami pro 54 lidí, celoroční pobytovou službu pro handicapované osoby a odlehčovací službu. Ubytování v něm najde 18 klientů. V zařízení má pracovat téměř 40 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám