Hlavní obsah

Pozor na dětskou jídelní sadu nebo rtěnku s olovem, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před vícero nebezpečnými výrobky. Nachází se mezi nimi plastová dětská jídelní sada, rtěnka nebo šťouchač na brambory. Uvedla to mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Plastová dětská jídelní sada

Článek

Plastová dětská jídelní sada Melamine Ware původem z Číny je tvořená tácem, miskou, vidličkou a lžičkou. Vše je baleno v průhledném igelitovém obalu, na němž chybí jednotlivé údaje povinného značení.

Výrobek uvolňuje formaldehyd v několikanásobně větším množství, než je povoleno. „Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce,“ sdělil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

U rtěnky s vitaminem E není uveden výrobce ani země původu. Výrobek obsahuje kadmium a olovo, což je v kosmetice zakázáno. „Riziko kadmia spočívá v jeho vysoké toxicitě a schopnosti hromadit se v lidském organismu, hlavně v ledvinách a játrech,“ uvedl Valenta s tím, že detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Rtěnka s vitamínem E

Riziko olova spočívá podle Valenty v možnosti poškození celé řady orgánů, a to ledvin a jater, dále pak nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Mezi nebezpečnými výrobky uvízl i šťouchač na brambory, u něhož také nebyl uveden výrobce ani země původu. Výrobek obsahuje látku 4,4´-diaminodifenylmethan s možnými karcinogenními účinky na lidský organismus.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Šťouchač na brambory

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci,“ doplnil Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám