Hlavní obsah

Babišův Agrofert je při chuti, spolknul maďarskou firmu na chov prasat

Praha

Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše se dále rozrostl, když ke konci listopadu dokončil převzetí dceřiných firem od maďarské společnosti IKR Zrt. Letošní obrat převzatých aktivit dosáhne zhruba 2,7 miliardy korun, do Babišova holdingu přejde 445 zaměstnanců. Přebírané firmy hospodaří na více než 7000 hektarech půdy, věnují se hlavně chovu prasat a zpracování vepřového.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miliardář a šéf potravinářského gigantu Agrofert Andrej Babiš

Článek

Díky transakci skupina Agrofert získala vlastní distribuční a obchodní síť pokrývající celé území Maďarska a stala se jednou z hlavních firem na maďarském trhu působící v této oblasti.

Obchodní jednání trvala dva roky. Letos v květnu byla podepsána kupní smlouva o převodu všech aktivit maďarské firmy s výjimkou distribuce a servisu zemědělské techniky na společnost IKR Agrár, člena skupiny Agrofert. Transakci následně schválily příslušné antimonopolní úřady i obchod financující banky.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Skupina podniká také v lesnictví, obchoduje rovněž se zemědělskou technikou. Se svými 27 000 zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům.

Babiše loni americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo na světě s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů (zhruba 20 miliard korun). Babiš loni založil hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit řádných parlamentních voleb v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám