Hlavní obsah

Švýcarská UBS zaplatí za machinace s úrokovou sazbou pokutu 28,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Největší švýcarská banka UBS zaplatí úřadům v USA, Británii a Švýcarsku za manipulace s globálně používanou úrokovou sazbou Libor 1,5 miliardy dolarů (asi 28,5 miliardy korun). Banka se zároveň v této věci přiznala k podvodnému chování. Jde o druhou nejvyšší pokutu, jakou kdy nějaká banka ve světě dostala.

Článek

Zatím rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů musí zaplatit britská HSBC, která se minulý týden dohodla s americkými úřady, že částku zaplatí za stažení žaloby z napomáhání k praní špinavých peněz.

„Hluboce litujeme našeho nepatřičného a neetického chování. Sebevětší zisk není důležitější než pověst naší společnosti,“ uvedl ve sdělení UBS její generální ředitel Sergio Ermotti.

UBS přiznala, že s londýnskou mezibankovní sazbou Libor manipulovala v letech 2005 až 2010. Podle úřadů bylo do těchto aktivit zapojeno nejméně 45 lidí.

Nejvyšší sumu odvede UBS americkému ministerstvu spravedlnosti a tamní Komisi pro obchodování s komoditními termínovými kontrakty (CFTC), které dostanou 1,2 miliardy dolarů. Britský Úřad pro finanční služby (FSA) získá 160 miliónů liber (zhruba 4,9 miliardy korun).

Libor se používá jako měřítko velkého množství finančních transakcí ve světě v hodnotě stovek biliónů dolarů. Hodnotu sazeb Libor každodenně určuje Britská bankovní asociace na základě toho, jaké sazby jí nahlásí jednotlivé členské banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám