Hlavní obsah

Italský koncern Eni chce v Libyi investovat osm miliard dolarů

Novinky, pit

Italská energetická společnost Eni hodlá investovat do svého dalšího podnikání v Libyi v příštím desetiletí osm miliard dolarů (zhruba 153 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters s tím, že peníze mají jít do rozvoje průzkumu a těžby ropy a plynu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O budoucích projektech diskutovali v Tripolisu na společném setkání šéf Eni Paolo Scaroni, lybijský premiér Ali Zidan a ropný ministr Abdelbari al Arusi.

Eni je největší mezinárodní ropná společnost působící v Libyi, která tam zahájila činnost v roce 1959. Své aktivity v této severoafrické zemi zastavila počátkem minulého roku v souvislosti s vypuknutím občanské války.

Eni se podílí zhruba jednou třetinou na celkové libyjské produkci ropy a plynu a byla první mezinárodní společností, která v září loňského roku obnovila svou výrobu.

V současné době Eni vykazuje 80procentní produkci oproti době před občanskou válkou, což bylo asi 280 000 barelů ropy denně. Italská firma má v Libyi uzavřenou smlouvu na těžbu ropy do roku 2042 a na těžbu plynu do roku 2047.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám