Hlavní obsah

Írán pociťuje sankce, příjmy z ropy mu klesly o polovinu

Novinky, pit

Příjmy z ropy klesly letos Íránu v porovnání s loňským rokem o polovinu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na íránského ministra hospodářství Šamsadína Hosejního. Podepsaly se na tom dopady sankcí Západu.

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker v Perském zálivu

Článek

„Vzhledem k sankcím se snížily příjmy z prodeje ropy o 50 procent,“ přiznal Hosejní, jehož citoval tamní ekonomický deník Donja-e-Iktissad (Svět ekonomiky). Podle ministra ovšem nebude v souvislosti s íránským řízením zdrojů a výnosů problém vyplácet mzdy do konce roku, který v Íránu končí kalendářně 20. března 2013.

Příjmy z ropy jsou pro Írán hlavním zdrojem finančních prostředků. Sankce Spojených států a Evropské unie mají za cíl omezit příjmy Íránu z ropy a zamezit financování nákladných jaderných zbrojních programů.

Teherán nicméně popírá, že by šlo o vývoj jaderných zbraní a snaží se přesvědčit svět, že jeho program je určen výhradně pro mírové účely.

Íránští zákonodárci doporučili vládě, že by měla méně spoléhat na příjmy z ropy a peníze se snažit získávat jinými způsoby, třeba vyššími daněmi.

Místopředseda íránského parlamentu Mohammad Reza Bahonar v září sdělil, že vývoz ropy se za červenec v důsledku sankcí výrazně snížil na 800 000 barelů denně ve srovnání s 2,3 až 2,4 milióny barelů v loňském roce. Kromě ropného embarga čelí Írán i finančním sankcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám