Hlavní obsah

Globální ekonomika může příští rok příjemně překvapit, odhadují analytici

New York

Krize v eurozóně a spory o snižování rozpočtového deficitu ve Spojených státech budou globální ekonomiku negativně ovlivňovat zřejmě i začátkem příštího roku. Ve druhém pololetí se ale dá čekat celkové hospodářské oživení. Předpovídají to analytici investiční společnosti Bank of America Merrill Lynch.

Foto: Mike Segar , Reuters

Vchod do ústředí banky Merrill Lynch

Článek

"Loni touto dobou zhoršovala vyhlídky růstu globální ekonomiky evropská dluhová krize, obavy z tvrdého přistání čínské ekonomiky a takzvaný fiskální útes v USA," upozornil hlavní analytik Michael Hartnett. "V roce 2013 ale očekáváme, že spory kolem fiskální politiky se vyřeší, centrální banky budou dál uplatňovat podpůrnou měnovou politiku a firmy zvýší zisky," dodal.

Analytici se domnívají, že rok 2013 by pro opatrné a chytré investory mohl být "šťastnou třináctkou". Už teď je prý vidět, že se kapitál začíná přesouvat k jiným sektorům, takže se naskytne i celá řada možností nakoupit podhodnocená aktiva.

Bank of America Merrill Lynch předpovídá, že globální ekonomika v příštím roce vykáže růst o 3,2 procenta a postupně se bude zlepšovat v průběhu celého roku. Američané vyřeší takzvaný fiskální útes, takže nebude hrozit recese, zatímco Španělsko se dohodne na podmínkách čerpání mezinárodní finanční pomoci.

Eurozóna nepadne

Evropa se podle analytiků ještě bude potýkat s problémy, riziko rozpadu eurozóny je ale prakticky zažehnáno. Růst globální ekonomiky ale tak jako letos potáhne Čína a zatímco ve vyspělých zemích bude růst jen velmi slabý, v mladých tržních ekonomikách zrychlí a vystoupí na 5,2 procenta. Největší nárůst lze ale čekat v zemích BRIC, což je Brazílie, Rusko, Indie a zmíněná Čína.

Prognóza analytiků také předpokládá, že se bude dál postupně zlepšovat stav realitního trhu v USA a ceny nemovitostí se zvýší o další tři procenta. Navážou tak na letošní rok, kdy by se měl růst pohybovat kolem pěti procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám