Hlavní obsah

Pošty jsou zavaleny balíky, některé pobočky prodlouží otevírací dobu

Právo, Jiří Novotný

Pošty v celé republice mají nyní před Vánoci co dělat, aby zvládly záplavy balíků s vánočními dárky. Ve všech svých pražských pobočkách, kam směřuje nejvíce zásilek, proto Česká pošta (ČP) prodlouží v příštím týdnu pracovní dobu až do jednadvaceti hodin.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Podobným frontám má předejít delší otvírací doba na některých pobočkách

Článek

„Snažíme se tak vyjít lidem vstříc, a současně umožnit našim zaměstnancům, aby se nápor rozložil do více hodin,“ řekl včera Právu mluvčí ČP Ivo Mravinac.

Prodloužena pracovní doba bude i na některých poštách v Brně a dalších velkých městech.

S roznáškou pomáhá tři tisíce brigádníků

S rozvozem balíků a roznáškou tiskových periodik pomáhá nyní 3000 brigádníků, a vozový park ČP se rozrostl o 400 nových aut.

Na otázku, kdy nejpozději je tedy možné balík podat, aby pod stromečkem dárek nechyběl, odpověděl Mravinac. „Expresní balíky doručujeme v průběhu roku nejpozději do druhého dne. V předvánočním náporu se však může stát, že to potrvá i tři dny. Pokud ale odesilatel balík podá 17. nebo 18. prosince, bude mít stoprocentní záruku, že zásilka do Štědrého dne skutečně dorazí.“

Z pohodlí domova

Podobné je to s dárky, které si lidé pořizují prostřednictvím internetových obchodů. Většina e-shopů slibuje, že zboží dodají včas i při objednávce 19. prosince, musí ale mít požadovaný produkt skladem.

Přes internet koupí alespoň jeden vánoční dárek většina Čechů. Důvodem je nižší cena zboží než v kamenných obchodech a také to, že se lidé vyhnou předvánočnímu shonu a ušetří čas, když si dárky objednají z pohodlí domova.

Některé e-shopy, jež nabízejí zákazníkům osobní odběr, umožní lidem objednat si a vyzvednout na pobočkách dárky i o posledním předvánočním víkendu a část z nich bude mít otevřeno i na Štědrý den.

Se stejným opatřením počítá rovněž ČP. „Naše velké pošty budou otevřeny nejen o Štědrém dnu, ale i na Silvestra,“ dodal Mravinac.

Reklama

Výběr článků

Načítám