Hlavní obsah

Veterináři stáhli skoro 16 000 vajec, byla špatně značená

Novinky, pit
Praha

Během posledních kontrol se veterináři v několika případech setkali s nesprávně označenými potravinami. Tento problém se týkal nezanedbatelného množství vajec i masa, informoval v pátek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Povinnost správně označovat potraviny, v našem případě potraviny živočišného původu, má smysl, jde přece o zdravotní nezávadnost, ale i jakost a samozřejmě o dosledovatelnost,“ připomněl Duben.

V Královéhradeckém kraji bylo z tohoto důvodu staženo 15 840 vajec od jičínské firmy. Byla sice zdravotně nezávadná, ale byla nesprávně označena. „V obalech označených jako z podestýlky byla vejce z klecí,“ uvedl mluvčí s tím, že vejce byla následně zpracovaná na polotovar, určený k dalšímu tepelnému zpracování.

V pardubické prodejně kontrola zjistila nedokonalé označení baleného porcovaného krůtího masa od českého výrobce a od polského výrobce, konkrétně chyběl povinný údaj o třídě jakosti. „Téměř 300 kilogramů bylo staženo z oběhu, a bylo rozhodnuto o zaslání zpět dodavateli,“ doplnil Duben.

V Plzni veterináři odhalili nelegální prodej z neregistrovaného automobilu. Šlo zhruba o 400 kilo krůtího masa a drobů. „Prodejce nedoložil doklad o původu masa, maso nebylo zajištěno proti kontaminaci a o veterinární prohlídce bylo možno se jen dohadovat,“ sdělil Duben.

Ani v jednom ze zmíněných případů sice nedošlo k ohrožení zdraví lidí, přesto se hříšníci budou muset připravit na pokuty, zakončil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám