Hlavní obsah

Dluh Itálie vystoupal na rekord, přesáhl 50 biliónů korun

Milán

Italský veřejný dluh v říjnu přesáhl hranici dvou biliónů eur (přes 50 biliónů korun), což znamená nejvyšší hodnotu v historii této jihoevropské země. Informovala o tom agentura AP s odkazem na údaje italské centrální banky.

Foto: Kai Pfaffenbach/Files , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dluh podle banky stoupl téměř o čtyři procenta na 2,014 biliónu eur z lednových 1,94 biliónu. Italská vláda se nyní snaží dostat dluh pod kontrolu prostřednictvím omezování výdajů a zvyšování daní.

V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) je Itálie druhým nejzadluženějším státem eurozóny po Řecku, které je nuceno čerpat pomoc od mezinárodních věřitelů, aby se vyhnulo bankrotu.

Výše státního dluhu v poměru k HDP činila za rok 2011 u Řecka 165,3 procenta a u Itálie 120,6 procenta.

Z recese se vymanit nedaří

Itálie se od poloviny loňského roku nachází v hospodářské recesi. Země je třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu a Francii. Tyto tři státy se na celkové ekonomické aktivitě eurozóny podílejí zhruba dvěma třetinami.

Italský podnikatelský svaz Confindustria tento týden předpověděl, že italská ekonomika se vymaní z recese až koncem příštího roku. Confindustria předpokládá, že ekonomika letos klesne o 2,1 procenta a napřesrok o dalších 1,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám