Hlavní obsah

Česko si v HDP na osobu polepšilo, dostalo se před Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Česká republika se v loňském roce umístila v hodnocení hrubého domácího produktu (HDP) na osobu v rámci 27členné Evropské unie na 17. pozici. Ve srovnání s rokem 2010 tak poskočila o jedno místo, když předstihla krizí zmítané Řecko. Informace přinesl evropský statistický úřad Eurostat.

HDP na hlavu v zemích EU

Článek

Na prvním místě loni zůstalo Lucembursko, jehož HDP na osobu dosahoval 271 procent průměru EU. Na druhém místě skončilo Nizozemsko se 131 procenty unijního průměru, následované Irskem a Rakouskem se 129 procenty.

V Česku činil HDP na hlavu 80 procent průměru EU. Sousední Slovensko je na 20. místě se 73 procenty. Poslední příčku obsadilo Bulharsko s pouhými 46 procenty.

K vysokému číslu u Lucemburska do značné míry přispívá skutečnost, že řada lidí sem každodenně jezdí pracovat z okolních států, z Francie, Belgie a Německa.

Podílejí se tak sice na hospodářském růstu Lucemburska, ale nejsou zahrnuti do statistik při přepočtu na obyvatele.

Jak statistika dále ukazuje, stejný výsledek, jako je unijní průměr, vykázala Itálie. Celkem 11 státům se podařilo unijní průměr překonat. Česko skončilo ze zemí bývalého východního bloku na čelném místě, přesto o pětinu za unijním průměrem zaostává.

Reklama

Výběr článků

Načítám