Hlavní obsah

Fed posílil stimulaci ekonomiky, určil kritérium pro nulové sazby

Washington

Americká centrální banka (Fed) ve středu oznámila nové kolo nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů (872 miliard Kč) měsíčně, které posílí podporu ekonomiky. Fed také nečekaně rozhodl, že ponechá své úrokové sazby na nynější takřka nulové úrovni, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Šéf Fedu Ben Bernanke to označil za snahu o zvýšení transparentnosti a předvídatelnosti měnové politiky.

Foto: Larry Downing, Reuters

Sídlo centrální americké banky (FED)

Článek

Fed naváže hned od ledna novými nákupy státních dluhopisů na "operaci twist", která končí tento měsíc. V ní kupuje obligace s pozdějšími lhůtami splatnosti z výnosů prodeje krátkodobých dluhopisů. Nyní však bude většinu těchto nákupů financovat novými penězi, což znamená další posílení ekonomické stimulace.

Nákupy státních dluhopisů tak budou opět zvyšovat bilanční rozvahu Fedu a množství peněz v oběhu, stejně jako program nákupů hypotečních dluhopisů. Ten Fed oznámil v září a dnes potvrdil, že v jeho rámci bude dál kupovat cenné papíry za 40 miliard dolarů za měsíc. Celková částka na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti tak dosáhne 85 miliard dolarů měsíčně. Akcie na Wall Street díky kroku Fedu mírně zrychlily růst.

Fed také vůbec poprvé přijal konkrétně vyčíslená makroekonomická kritéria jako vodítka pro svou měnovou politiku. Uvedl, že bude držet oficiální krátkodobé sazby poblíž nuly, dokud míra nezaměstnanosti zůstane nad 6,5 procenta a inflace ve střednědobém výhledu do dvou let nepřekročí 2,5 procenta. Ekonomy to zaskočilo, protože Fed začal o takovém kroku vážně diskutovat až v září.

Foto: Tom Mihalek, Reuters

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke

Bernanke na tiskové konferenci předpověděl, že míra nezaměstnanosti zřejmě neklesne pod 6,5 procenta dříve než v polovině roku 2015. Dodal ale, že dosažení tohoto limitu nebude znamenat automatické zvýšení sazeb. "Tato vodítka v žádném případě neznamenají převedení měnové politiky na autopilota," řekl Bernanke. "Dosažení jednoho z těchto limitů nepovede k automatickému a okamžitému spuštění přitvrzujících kroků," dodal.

Americká ekonomika překonala útlum z prvního pololetí a ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,7 procenta, nejrychleji od posledního čtvrtletí minulého roku. V závěru roku se ale čeká opět zpomalení. Slabý zůstává i trh práce, protože zdánlivě optimistický listopadový pokles míry nezaměstnanosti na 7,7 procenta byl způsoben odchodem lidí v aktivním věku z kategorie pracovní síly.

Fed v září předpověděl, že americká ekonomika příští rok zrychlí růst na 2,5 až tři procenta a dnes tento odhad potvrdil, přestože podle ekonomů je tato prognóza nyní už příliš optimistická. Ekonomové v dnešní anketě agentury Reuters snížili své odhady růstu v příštím roce na 1,9 procenta. Do roku 2015 čeká Fed zrychlení růstu na 3,7 procenta,

Fed drží základní sazbu v rozpětí nula až 0,25 procenta od prosince 2008. Od té doby koupil ve dvou kolech kvantitativního uvolňování státní a hypoteční dluhopisy za celkem 2,3 bilionu dolarů. Nákupy, které oznámil v září, by měly nalít do ekonomiky další zhruba bilion dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám