Hlavní obsah

K českému vetu k bankovnímu dohledu EU zřejmě nebude důvod, míní Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika nebude mít důvod na evropském summitu vetovat vznik jednotného bankovního dohledu eurozóny, pokud projde návrh, se kterým tento týden přišla právní služba EU. Řekl to ve Sněmovně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Návrh evropských legislativců podle Kalouska obsahuje výrazné záruky, že při případné transformaci české banky v pobočku zahraničního bankovního domu nebude možné obejít Českou národní banku (ČNB) jako národní autoritu.

„Došlo k významnému posunu. Pevně doufám, že komise i ostatní kolegové ze zemí EU s tím budou souhlasit a v takovém případě by naše diplomatická snaha byla úspěšná,“ prohlásil Kalousek.

Více než 90 procent českého bankovního sektoru je v rukou dceřiných společností bank sídlících v eurozóně. ČR měla ve svém postoji podporu například Maďarska či Bulharska. Z některých jiných zemí ale na český požadavek zazněly kritické hlasy, třeba z Rakouska.

ČNB prý stále spokojená není

Tento týden právní služba EU podle Kalouska navrhla vlastní, Česku vyhovující text, který je v souladu s evropským právem. „V takovém případě není důvod k vetu,“ dodal ministr financí. Ve středu odpoledne o jednotném bankovním dohledu začnou v Bruselu jednat ministři financí eurozóny, věc bude řešit také čtvrteční a páteční schůzka lídrů EU.

Podle Českého rozhlasu ale se vznikajícím kompromisem stále není spokojena ČNB. Požadovala vyjednání takové deklarace, která by jí dala právo veta přeměny systémově důležité banky na pobočku. To ale drtivá většina ostatních zemí EU odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám