Hlavní obsah

Čína loni podala nejvíc žádostí o patenty, z trůnu sesadila Spojené státy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Čína v počtu podaných žádostí o patentová práva v loňském roce sebrala dlouhodobé prvenství Spojeným státům. Vynálezci a firmy v Číně podali 526 000 žádostí, což odpovídá čtvrtině z celkového globálního počtu. Sdělila to Světová organizace na ochranu duševního vlastnictví (WIPO).

Článek

„Je to historický přelom,“ řekl agentuře Reuters generální ředitel WIPO Francis Gurry. „Odráží to, jak se přesunuje geografie inovací,“ uvádí se ve zprávě.

Spojené státy, kde se loni podalo 503 000 žádostí, vedly tento žebříček od roku 2006. V historii žebříčku byly na prvním místě už jen Německo a Japonsko.

Údaje podle Gurryho ukazují, že Čína už přijala systém ochrany duševního vlastnictví. Jeho optimismus však podkopává zpráva Americké obchodní komory, která označila Čínu za zemi, která je kvůli rozmachu tamní produkce padělaného a pirátského zboží z hlediska ochrany duševního vlastnictví jedna z nejhorších na světě.

Na třetím místě žebříčku WIPO se umístilo Japonsko se 342 610 žádostmi o patenty. Následovala Jižní Korea a až po ní Evropská unie se 142 793 podáními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám